Przeniosłam się ze swoim blogiem pod adres: BOOKMEACOOKIE.BLOGSPOT.COM - sa tam wszystkie przepisy z tego bloga i mnóstwo nowych. Tam tez odpowiadam na bieżąco na wasze pytania i wątpliwości.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto mojej babci z budyniem i jabłkami

 

Ciasto z budyniem i jabłkami

____

|      |

|      |

__|      |__

\          /

\     /

 \/ 

Aby zobaczyć przepis, kliknij TUTAJ.

 

WAŻNA UWAGA:

Przeniosłam bloga na adres bookmacookie.blogspot.com (kliknij na adres, aby przejść do bloga)

Znajdziecie tam wszystkie przepisy, które były na tym blogu i ogromną ilość nowych, niepublikowanych tutaj. W nowej szacie graficznej i z prostszą nawigacją, która pozwoli Wam łatwiej znaleźć przepis, którego szukacie. 

Na Book Me a Cookie chętnie odpowiem także na wszystkie Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi opiniami, wymieniać uwagi z innymi miłośnikami kuchni oraz przyłączyć się do dyskusji na różne tematy.


Zapraszam!

Asia - kuchareczka

BookMeACookie.blogspot.com

środa, 15 lipca 2009, usmiecham-sie

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/07/15 20:16:25
Pieknie napisane :) Ja mam takie ciasto ktore jak pieke, to mysle o mamie - bo wiem ze zawsze sie z niego cieszy - to jej ulubione :) Wiec troche rozumiem :)
-
2009/07/15 20:28:19
Piękne wyznanie miłości:)
I ciasto niczego sobie:)
Pozdrawiam
wiosenka, www.cookingroom.blog.pl
-
2009/07/15 20:58:52
Ja tez gotuję dla tych, których kocham...
Dzięki za przepis, takiego ciasta jabłkowego jeszcze nie jadłam! A sypią mi się już papierówki z drzew i szukam nowych przepisów:)
-
2009/07/15 20:59:06
znam smak tego pysznego ciasta
i mnie zachwyca

to niezwykłe,
że poprzez jedzenie właśnie
można wyrażac miłośc :-)
to piękne

ale mimo, że Twoje wyszło pyszne
to Babcine pewnie nieporównywalnie lepsze?
bynajmniej ja tak mam (:
-
2009/07/15 21:10:03
Wspaniałe ciasto! I to w rocznicę bitwy pod Grunwaldem :)
Powoli zaczynam podejrzewać, że być może mamy tą samą babcię... Bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że za każdym razem kiedy mnie na takie ciasto zaproszono to na blaszce była już tylko jego ćwiartka??? No sama powiedz...
:)
Co do kuchennych wyznań miłości to dziś rano mi ją wyznano. Robilem sobie prozaiczną kanapkę z tuńczykiem do pracy, gdy nagle... zobaczyłem ten hipnotyzujący, pełen miłości wzrok pary zielonych oczu... Moja kotka Kira szybko przerobila mnie tym wzrokiem na taki sam budyń jak w Twoim cieście jednocześnie eleganckim ruchem pazurków przysunęła do siebie puszkę z rybą....
Kanapkę kupiłem sobie po drodze....
-
Gość: Nika, 88.222.205.5*
2009/07/15 22:10:15
Pięknie napisane, piękne ciasto i nawet piękne komentarze. Ja natomiast mam zupelnie prozaiczne zafrasowanie - proszę powiedziec, ile wažy ten jeden budyn - 40g , 80 g? I jestem trochę przeražona temperaturą 250 - myslę, že u mnie w piekarniku to będzie węgielek. Chociaž wiadomo, piekarniki nie są jednakowe. Zresztą, može przy mnieszej t tyle warstw ciasta nie przepieczę? I to pewnie baardzo duza blacha? Pozdrowienia.
-
2009/07/15 22:42:48
pyszne jest to ciasto... też kiedyś często robiłam..
-
2009/07/15 23:03:46
zdecydowanie do sprobowania! :-)
-
2009/07/16 00:25:40
Cudne! Jej, jak ono musiało pachnieć ;)!
-
2009/07/16 08:49:22
ooooo,ale super!!!! zapisuje do zrobienia-mezowi bedzie bardzo smakowalo :)
-
Gość: cad, 78-105-244-43.zone3.bethere.co.uk
2009/07/16 12:27:33
komentarz w sumie nie do przepisu, ale do całości bloga.

Wczoraj mama znalazła Twój blog, pokazała mi linka i... zakochałam się :)

4 bite godziny siedziałam i czytałam przepisy, piękne, po prostu piękne :)

gratuluję :)
-
Gość: ąca, chello089075053237.chello.pl
2009/07/17 22:25:20
...ale smaka mi narobiłaś, w ciąży jestem, sumienia nie masz! ;)
-
2009/07/18 09:20:03
ąca - :) z ciekawości: nie mozesz jesc budyniu czy drozdzy? :)

cad - Ale mi się miło zrobiło. Dziękuję! :)

ziji - to jest wspaniale uczucie, prawda? Kiedy robisz cos specjalnie dla kogos, albo nawet nie dla kogos, ale kiedy kojarzy ci sie to z bliska osoba... To jest bardzo, bardzo mile.

wiosenko - ślicznie ci dziękuję :)

grazyno - bardzos ię cieszę. Ależ zazdorszczę ci tych papierówek! Mi się marzy, kiedyś..., miec choć jedno owocowe drzewko, na ktorym beda rosly moje wlasne, wychodzowane przeze mnie, owoce... Szczesciara z ciebie! :)

asiejko - babci na pewno inne. ja lubię rzeczy mało słodkie.Babcia doddaje do ciasta normalna ilosc cukru, ja bardzo malo. Dlatego moje troche bardziej mi smakuje. Ale jednak babcine to babcine... To od jej "wersji" wszystko sie zaczelo. Pozdrawiam cieplutko!

Desmond - ja przy twoich komentarzach placze ze śmiechu, no po prostu sie pokladam! :D

Niko - już odpowiadam. Mi za pierwszym pieczeniem ta temperatura tez wydawala sie nieludzko wysoka. Ale taka ma byc, uwierz mi. Jesli sie boisz, że jednak za bardzo przypiecze się w twoim piekarniku, zmniejsz temperaturę do 230-220 stopni, tylko piecz dluzej. Jeden budyn = jedna mala paczuszka = 40 g.

Gosiu - coż mi pozostaje napisać. Polecam? :)

Olu - oj, pachnialo... domowo :)

Cudawianko - oj, święta racja! :))
-
2009/07/19 14:49:19
Ooo!! Akurat kupiłam młode, kwaśne jabłka ;) Będą się świetnie nadawły do takiego ciasta
-
Gość: Ewa, px1cv.gv.shawcable.net
2009/07/20 05:11:16
To ciasto powinno sie nazywac " Ciasto mojej Babci z budyniem i jablkami "

Bo z nazwy w Twoim wydaniu wynika ze uzylas jablek twojej babci
-
2009/07/20 09:26:26
Pysznie wygląda:) Takie połączenie rzeczywiście musi być pyszne:) Chętnie kiedyś je wypróbuję;) Pozdrawiam:)
-
2009/07/20 22:22:39
Ewo - masz rację, dzięki! ;) Faktycznie, dwuznacznosc językowa mi się wkradła.
Anito - to polaczenie jest bardzo domowe. Iście babcine :)
Muminkowa blondyneczko - Kwaśne jablka sa idelane! Im twardsze i kwasniejsze, tym lepsze :)
-
Gość: , port-92-201-122-246.dynamic.qsc.de
2009/07/22 13:06:58
ile jest 1 kostka margaryny ?? bo u nas w de s 500 g...
-
Gość: Kokoszeczka : , apn-77-115-32-32.dynamic.gprs.plus.pl
2009/07/28 17:11:11
widziałam
wykorzystałam
posmakowałam :)

pycha :D
-
2009/08/04 20:46:46
kostka margaryny = 200 g.
-
2009/08/07 21:10:45
wow!! To musi być bardzo bardzo BARDZO pyszne :)
-
2009/08/09 22:16:58
Oj, bylo, jest pyszne! :) :)
-
2009/08/11 23:17:32
Achy i ochy na temat powyższego ciasta.
Musze je kiedyś zrobić!:D
-
2009/08/13 19:57:26
Olciaku, polecam!
-
Gość: marta, ckr116.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/09/05 21:34:34
pycha!
-
Gość: kasiuniate1, ffk170.internetdsl.tpnet.pl
2009/09/15 21:21:25
Witaj:) Gratuluje pieknego bloga:)
Mam pytanie apropo formy do tego ciasta-jakiech powinno byc wymiarów?
-
2010/05/10 19:13:14
jak bedziesz piekla nastepnym razem to ciasto,prosze,wyslij gołębia z kawalkiem dla mnie.Chociaz-i tak pewnie zeżre po drodze...bombastyczny wypiek!
-
2010/05/18 09:50:02
Kasiu, moja jest ok. 30x40, to duża, mozesz sprobowa w mniejszej, ale wyzszej, wtedy 20x30
Bojana - hehe, moze nie zeżre ;)
-
Gość: Mega Megi, host-81-190-230-169.wroclaw.mm.pl
2010/05/26 08:33:05
Przepiekne ciacho! Wyglada tak pysznie,ze mam ochote zjesc cale. Jutro je upieke dla moich gosci.
-
Gość: MegaMegi, host-81-190-230-169.wroclaw.mm.pl
2010/05/27 18:32:30
Ciasto wyszlo znakomite, palce lizac. Dziekuje za super przepis
-
Gość: MYCHA, abmu220.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/27 17:18:50
TA BULKE TARTA TO POSYPAC PO CIESCIE CZY NA BLACHE ?BO DO TEJ PORY NIE SLYSZALAM O POSYPYWANIU CIASTA.
-
2010/08/04 10:42:28
Po ciescie. Ma zabezpieczyć przed wyciekajacym sokiem z jablek, który moglby rozmiekczyc ciasto. To dosc powszechna praktyka :)
-
2010/08/04 10:45:36
Swoje komentarz i watpliwosci mozecie zamieszczac pod nowym adresem bloga, na który przenioslam wszystkie przepis - tam jestem na biezaco i szybciej odpisuje, jeśli macie jakies zapytania odnosnie do wypieku :)
o tu, link:
bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/sto-lat-urodzinowe-muffiny-z-groszkami.html
-
2010/08/04 10:46:24
Swoje komentarz i watpliwosci mozecie zamieszczac pod nowym adresem bloga, na który przenioslam wszystkie przepis - tam jestem na biezaco i szybciej odpisuje, jeśli macie jakies zapytania odnosnie do wypieku :)
o tu, link:
bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/najlepsze-ciasto-mojej-babci-z-budyniem.html
-
Gość: ewa, aaie2.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/31 15:33:12
To jakieś nieporozumienie w tej temperaturze spalisz to swoje smaczne ciasto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Gość: e., bes002.multi-play.net.pl
2010/09/10 21:19:11
czy mogę nie dać śmietany?? bo akurat nie mam..;/
-
2010/09/13 09:20:06
e - mozesz, ale ciasto wyjdzie inne, moze wyjsc za suche. nigdy nie robilam bez smietany, wiec nei wiem co z tego wyjdzie. Mozesz zastapic jogurtem, byle nie kwasnym.

ewo - biorac pod uwage, ze juz klka razy pieklam ten placek i sie nie spalil - zapewniam: nie, nie spali sie. Chyba ze dasz na termoobieg, wtedy musisz siedziec przy ciescie i pilnowac.
-
Gość: , 77.252.43.16*
2010/09/25 15:47:10
Świetne !
Właśnie skończyłam jego produkcje wyszło super, smakuje jeszcze lepiej :)
pozdrawiam !
-
Gość: d310177, 178.181.181.220.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/10/14 09:03:30
ciasto prezentuje sie super. nie rozumiem tylko o co chodzi w przygotowaniu budyniu ????? w jakiej pozostałej czesci rozpuscic budyn ?
-
2010/10/16 20:11:04
Przygotuj budyń. Nie rób tego według instrukcji na opakowaniu, bo wyjdzie nie taka konsystencja. Do garnuszka wlej 2 i szklanki mleka, dodaj cukier, zagotuj. Możesz dodać więcej niż dwie łyżki, jeśli lubisz bardzo słodkie masy. W pozostałej ilości rozpuść dwa budynie i poczekaj, aż mleko w garnku się zagotuje. - spójrz w skladniki, tam sa 3 szklanki mleka, wiec pozostala czesc mleka, jak sie odejmie 2,5 szklanki to pół szklanki :)
pozdrawiam cieplo!
-
Gość: , 87-205-209-93.adsl.inetia.pl
2010/12/06 14:46:01
PO PROSTU SIĘ POPŁAKAŁAM.MOJEJ BABCI DAWNO JUŻ NIE MA..........
-
2010/12/14 08:34:07
Zapraszam pod nowy adres, na którym jestem: bookmeacookie.blogspot.com - tam są wszystkie moje przepisy z tego bloga plus cała masa nowych. Tego bloga już prawie nie sprawdzam, tam odpowiadam na Wasze pytania na bieżąco :)
-
Gość: elwira, 91.214.0.24*
2011/01/03 22:43:13
Piecze sie:) zapach przecudny, ale przy tak wysokiej tem. po 10 min zaczelo mi sie przypiekac, wiec obnizyłam do 180. zobaczymy co wyjdzie? dodatłam jeszcze od siebie do budyniu rodzynki a na jablka posypałam migdały w płatkach. juz nie moge sie doczekac efektu!
-
Gość: , 212.244.40.*
2011/02/06 16:42:54
Właśnie piękę...zapach rewelacja...
-
Gość: gość : , dal231.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/26 17:19:05
Moje siedzi w piekarnkiu, mam nadzieję, że będzie pyszne :) Jednak moje ciasto nie dało się rozwałkować, było jak kruszonka. Zobaczymy co z tego wyjdzie...
-
Gość: Gabi, 109.95.239.1*
2011/03/28 15:50:24
Na wstępie dziękuję za przepis. Oczywiście przestraszyłam się 220/250C i piekłam 45 min w 200C grzałka góra-dół,bez termoobiegu, po wył.piekarnika ciasto zostawiłam na 10 min. Pytałam też mamę co z tą temp. ona raczej też nie piecze na takich wysokich temp. ale podsunęła mi chyba dobry powód - krótko i gorąco aby się jabłka nie rozciapały. Ja tam wolę miękkie więc zostałam przy swojej wariacji temperatury. Ukroiłam kawałek jeszcze ciepłe, dobre w smaku, wypieczone. Coś tylko mi ta masa budyniowa nie gra. Jak ją nakładałam była dosyć gęsta dolałam kilka łyżek mleka ale i tak ciężko się rozprowadzała po cieście - taka gęsta kleista masa,brązowy cukier z przepisu spowodował że ma kolor cappucino a nie jasny jak na zdjęciu, następnym razem dam zwykły ładniej będzie się prezentować. Formę dałam mniejszą 23x40, myślę że w sam raz. Zobaczę jeszcze jak wystygnie i napiszę.
-
Gość: Gabi, 109.95.239.1*
2011/03/29 09:03:39
Po wystygnięciu wszystkim domownikom smakowało.
-
Gość: Aga, axb43.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/07 22:26:00
Ciasto super,w sam raz w łapę...jak to mówią moi 4 panowie w domu...Skorzystałam z przepisu powyżej....ale jednak dałam 4 i ciut szkl.mąki....Aha bez obaw o temperaturę,bo przecież jabłka studzą zapał...
-
Gość: , 87-206-162-143.dynamic.chello.pl
2011/04/12 15:31:46
pięknie napisałaś o swojej babci.
-
Gość: , p4fe9e3bb.dip.t-dialin.net
2011/07/18 13:50:29
swietne ciasto pierwszy raz wyprubowany rewelacja ale piszny palce lizac pozdrawia beata z münsingen niemcy
-
Gość: Anna, ivf26.internetdsl.tpnet.pl
2011/08/19 16:03:46
Tego przepisu szukałam latami,smak z mojego dzieciństwa.
Piekłam już dwa razy jest smakowite,a dzisiaj zamiast jabłek wrzucę śliwki,zobaczymy co z tego wyniknie.
-
Gość: Ania, host-81-190-3-100.gdynia.mm.pl
2011/08/24 16:31:04
Ciasto wsadziłam do piekarnika, co wyjdzie, zobaczymy :)
-
Gość: Nequitia, xdsl.129.c70.petrotel.pl
2012/02/16 08:35:52
PYSZNE!!! moje pierwsze, samodzielnie zrobione ciacho :D i wyszło idealnie :)

Share

Kuchareczka on Facebook




Przeniosłam się ze swoim blogiem pod adres: BOOKMEACOOKIE.BLOGSPOT.COM - są tam wszystkie przepisy z tego bloga i mnóstwo nowych. Tam tez odpowiadam na bieżąco na wasze pytania i wątpliwości.

REKLAMA


Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
web metrics

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Zgodnie z ustawą o prawie autorskim, zdjęcia zamieszczane na tym blogu są własnością autora. Nie zgadzam się na ich wykorzystywanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody i wiedzy.