Przeniosłam się ze swoim blogiem pod adres: BOOKMEACOOKIE.BLOGSPOT.COM - sa tam wszystkie przepisy z tego bloga i mnóstwo nowych. Tam tez odpowiadam na bieżąco na wasze pytania i wątpliwości.
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z pianką

 

Szarlotka z pianką

____

|      |

|      |

__|      |__

\          /

\     /

 \/ 

Aby zobaczyć przepis, kliknij TUTAJ.

 

WAŻNA UWAGA:

Przeniosłam bloga na adres bookmacookie.blogspot.com (kliknij na adres, aby przejść do bloga)

Znajdziecie tam wszystkie przepisy, które były na tym blogu i ogromną ilość nowych, niepublikowanych tutaj. W nowej szacie graficznej i z prostszą nawigacją, która pozwoli Wam łatwiej znaleźć przepis, którego szukacie. 

Na Book Me a Cookie chętnie odpowiem także na wszystkie Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi opiniami, wymieniać uwagi z innymi miłośnikami kuchni oraz przyłączyć się do dyskusji na różne tematy.


Zapraszam!

Asia - kuchareczka

BookMeACookie.blogspot.com

czwartek, 11 września 2008, usmiecham-sie

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/09/11 19:11:31
Jaka piękna szarlotka! Zdjęcia naprawdę apetyczne! Wygląda zupełnie jak moja ulubiona, która piekła mama, zanim ja przełam piekarnik w domu :P
pozdrawiam serdecznie ;)))
-
2008/09/11 22:04:37
Mniamuśna szarlotka ! I mówisz , że się się nie rozciapuje ? Super przepis - notuję do wykorzystania :)
-
2008/09/12 07:41:01
Piękna szarlotka! Też zawsze taką piekę - to moja ulubiona:-) Jabłka pod pyszną pianką.. mniam:-) Tylko kisiel jest dla mnie zaskoczeniem, nigdy go nie dodawałam. Następnym razem spróbuję go dodać;-)
-
2008/09/12 08:32:41
Jejciu jaka piękna! Musi byc przepyszna. Na pewno kiedys zrobię:) Ależ mi sie przepisów nazbierało hi hi hi :)
-
2008/09/12 10:02:31
Dziękuję Szkarbeko :)
Nie abbro, nie rozciapuje się :) Ważne, żeby posypać tylko po warstwie ciasta przed położeniem jabłek maką albo bułką tartą (ta druga chyba lepsza, ale chwilowo jej nie miałam), bo ona wchłania sok. To jest szartolka z dużą ilością owoców, a nie z małą wartewką. Do tego pianka, kruche ciasto na wierzchu - niebo w gębie :)
Atino - spróbuj, pianka jest pyszna, inna niż z samych białek, bardzo dobra. Chrupiącva na wierzchu, a po warstwą ciasta puszysta.
Majanko, jest przepyszna. jest prze-prze-przepyszna! :)
-
2008/09/12 19:12:06
Wygląda super! już mam wizję jak ją przerobić na MM :)
-
2008/09/12 19:17:48
Mam wielka ochote na ten kawalek ciasta. Az mi slinka cieknie, tak smakowicie wyglada.
-
2008/09/12 19:42:38
Serniki i jableczniki za mna wciaz chodza, moj facetos jednak mowi ze nic nie widzi ;))
Ładniutka szarlotka wkrótce ja wyprobuje :))
Pozdrawiam serdecznie :)
-
2008/09/13 07:57:31
cieszę się malto :) Ciekawa jestem, czym bedzie sie roznic: żeby zrobić wg MM wystarczy zmienic make na ciemna?
notme, za mną szarlotka chodzila dlatego, że mialam caly wielki kosz jablek do wykorzystania :) A sernik swoja droga tez, tylko nei mam czasu go zrobic
andziu, gdybym mogla to bym sie podzielila :)
-
2008/09/13 13:35:11
Dokłanie taką samiutką niedawno robiłam:))
-
2008/09/13 14:18:02
Ta szarlotka to ciasto mojego dziecinstwa. Moja mama dodawala jeszcze do kruszonki posiekane orzechy. Uwielbiam. Dzieki za przypomnienie przepisu :)
-
Gość: Kokoszeczka, static-81-219-148-7.devs.futuro.pl
2008/09/14 17:42:44
chyba się zaczerwieniłam :]
miło mi, że Ci smakuje :*
-
2008/09/14 20:05:13
Kokoszko, i to jeszcze jak!
3/4 szarlotki sama zmiotłam :)
-
2008/09/14 20:06:34
saurelin - nie ma za co :) Może nastepnym razem ja też sprobuje dodać orzechow do kruszonki, ciekawe jak wyjdzie. A orzechy jakie? Posiekane, nie zmielone? I czy ma znaczenie czy np. migdały, laskowe, wloskie?

A widzisz Olciu, blogowa telepatia :)
-
2008/09/14 20:34:59
U nas zawsze dodawalo sie posiekane wloskie - im wieksze kawalki tym lepiej :)

-
Gość: Paskudka, aaia87.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/01/04 19:18:26
Upiekłam to ciasto na urodziny przyjaciela.Pięknie wyglądało i równie pięknie pachniało. Niestety nie udało nam się poczęstować gości, bo dolna warstwa ciasta całkiem rozmokła. Zanim wyłożyłam jabłka (1,6 kg- szara reneta pocięta w kosteczkę) posypałam ciasto bułką tartą. Warstwa nie była gruba, ale całkiem pokryła ciasto. Czy trzeba sypać więcej bułki tartej? Ogólnie szarlotka była pyszna i chciałabym upiec ją jeszcze raz, dlatego bardzo proszę o sugestie, co zrobić, żeby ciasto nie przemokło?
-
2009/01/08 20:54:05
Paskudko - więcej bułki, jej i tak potem nie czuć,a ciasto nie rozmoknie. Albo inny dobry patent - mąka ziemniaczana. Dopiero, gdybyś dała bardzo grubą warstwę, zrobiło by się coś na kształt kisielu, ale jak sypniesz "z głową" to bedzie ok. Już tlumaczę to "z głową" - bo sama czasem mam problem, kiedy ktośa mi tak tlumaczy - tak, żeby pokryć całe ciasto, i żeby za bardzo nie prześwitywało przez mąkę (lub bułkę). A przed poukładaniem jabłek koniecznie zabdaj o to, żeby były osączone, np. na druszlaku. No i wybieraj raczej jablka deserowe, te do ciast, np. szarą renetę.
Pozdrawiam i daj znać, czy dało radę :)
-
Gość: Bellaaa.15, 87-39.is.net.pl
2009/01/17 17:10:47
Upiekłam ją dzisiaj rano, dla wujka na urodziny :). Nie próbowałam nie wiem, jak wyszła.. ale wyglądała bardzo smakowicie ! :-) Dodaję twój blog do zakładek. Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do siebie www.z-pasja-przez-zycie.blogspot.com :)
-
2009/01/17 22:39:50
Oj, dziękuję bello, cieszę się z szarlotki :)
-
Gość: smola, adsl-074-184-216-242.sip.asm.bellsouth.net
2009/04/09 04:48:16
czy zamiast bułki lub mąki do posypania jabłek można użyc pokruszonych ciastek?
-
2009/04/09 08:38:07
smola, mozesz sprobowac, bo podejrzewam, że pokruszone ciastka podobnie whlona nadmiar soku, a o to chodzi - zeby ciasto nie rozmieklo i nie rozlecialo sie podczas pieczenia.
Mysle, że bulka tarta albo maka beda jednak lepsze, bo ciasto samo w sobie jest megaslodkie. Bulka tarta i maka sa neutralne w smaku, jesli dodasz zamiast nich ciasta mozesz sie zaslodzic na smierc.
-
Gość: , ip70-181-84-102.oc.oc.cox.net
2009/04/25 21:29:37
Super przepis, ja dodaje make pelnoziarnista i zmielone siemie lniane, zeby bylo zdrowiej, nic nie namaka. Ulubiona szarlotka mojego meza
-
Gość: , admd183.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/08/10 10:25:44
Ja robię podobną szrlotkę, ale mam jeszcze jeden dodatek - budyń. Na ciasto i warstwę jabłek (do których dodaję trochę bułki tartej, żeby się nie rozleciały oraz odrobinę cynamonu - jak kto woli) kładę budyń, najlepiej waniliowy, a jeszcze najlepiej wg własnego przepisu (nie z torebki). Na to kładę pianę z białek z kiślem, cukrem i wiórkami kokosowymi oraz starte zamrożone ciasto. Szarlotka wychodzi obłędna, a jedzenia jest tyle, że wykarmię nią armię gości, których u mnie nigdy nie brakuje, gdy robię coś pysznego. Wypróbuj ten przepis, chociaz po lekturze twojej spiżarni wnioskuję, że pewnie juz i taką piekłaś. Pozdrawiam.
Ps. przepis na bounty - super, na pewno wypróbuję, jak się skończą owoce.
-
Gość: , 79.139.1.9*
2009/08/10 15:38:33
Wyszła mi przepyszna.... przepis jest super!
-
2009/08/13 21:09:48
Dobry pomysl z siemieniem! Jestem fanką zdrowej kuchni, lubię takie ulepszenia :)
Co do szarlotki z budyniem - jak tylko przeczytałam, odleciałam. To musi być megabogata szarlotka! Kiesiel, cynamon, jabłka, kruszonka, budyń... Aż ślinka leci na kilometr!
-
Gość: Iwona, host-89-231-100-68.warszawa.mm.pl
2009/09/08 17:41:52
troszkę zmieniłam przepis, bo ciasto wyszło mi zbyt suche i wcale się nie "kleiło" do kupy, dodałam łyżkę śmietany..
poza tym jabłka delikatnie podgrzałam w garnuszku i dosypałam cynamon...
żeby uniknąć wsiąkania jabłek w spód, wcześniej w temp.190st podgrzałam go ok.4 min i jeszcze dodatkowo lekko sprószyłam bułka tartą..
wyszło wyśmienite ;) mniam, dziś robię drugą
-
Gość: iwona, 91-193-208-105.eimperium.pl
2009/09/10 12:25:25
zaraz się biorę do robienia tej wspaniałości
-
2009/09/15 12:01:31
Witam, skusiłam się w niedzielę na zrobienie tego pysznie wyglądającego ciasta i pojawił się mały problem: Pod koniec pieczenia cała piana uciekła do góry, podnosząc wierzch ciasta jakieś 7 cm nad foremkę :( Może macie jakieś wskazówki co do tego co mogło być tego powodem ;(? Fakt, że po wyjęciu z piekarnika wierzch opadł i - gdy ciasto ostygło - wszystkim smakowało, ale taka reakcja chyba nie powinna mieć miejsca, prawda :)?
Dodam, że kisiel zrobiłam w proporcjach podanych na opakowaniu i dodałam go do ubitych jajek dopiero po ostudzeniu.
Pozdrawiam ;)
-
2009/09/15 21:03:35
Kangurku,
zastanawiam się dlaczego. Może ma na to wpływ sposób ubicia piany, nie mam pojęcia. Ale po ostygnięciu piana była "normalna"? :)
-
Gość: gość, nat-mi2-1.aster.pl
2009/09/16 16:11:46
Przepis brzmi baaardzo zachęcająco:)
Nigdy nie spotkałam się z kisielkiem w szarlotce i nie jestem pewna czy do piany to ma byc kisiel ugotowany czy nie...
będę wdzięczna za odpowiedź:)
-
2009/09/16 16:57:25
Nie, zwykły, z torebki. Z ugotowanego nie zrobi się piana :)
pozdrawiam!
-
Gość: gość, nat-mi2-1.aster.pl
2009/09/17 16:15:00
dziękuję... :)
w niedzielę zabieram się do pieczenia, o efektach powiadomię...
nie ukrywam że troszkę sie boję..., bo mam ważnego gościa:)
PS. i jeszcze jedno pytanie z serii "głupie"... - czy kisiel to ma być bez cukru?
-
2009/09/19 08:57:36
Ale to nie jest glupie pytanie :)
Hm... Jaki wolisz. Może być z cukrem, może być bez. Nie pamiętam, jaki ja dodawałam. Możesz sprobować dodać bez, jeśli się boisz, że bedzie za slodkie (w pianie jest juz szklanka cukru).
Trzymam kciuki! :)
-
Gość: , nat-mi2-1.aster.pl
2009/09/23 20:49:21
szarlotka pycha, udało się doskonale, pokusiłam sie aby dodac warstwę budyniu na jabłka i urozmaiciło to dodatkowo smak. Dzięki za pomoc i podziwiam za bardzo fajna stronę:)
pozdrawiam
-
Gość: , 77-253-125-192.adsl.inetia.pl
2009/09/26 13:47:24
właśnie upiekłam to szarlotki wygloda b.ładie a smakuje jeszcze lepiej PYCHOTA
-
2009/09/30 21:06:21
Dziękuję i pozdrawiam :)
-
Gość: , 94-193-212-100.zone7.bethere.co.uk
2009/10/13 21:29:08
szarlotka jest naprawde pysznaaaaaa,ale jablka najlepiej podgotowac na malym ogniu dodajac troche cukru:)
-
Gość: , aagh111.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/12/12 21:04:42
PY-CHA! nie za słodka, nie za kwaśna, idealna! moja babcia taką robiła, ale nie mogłam znaleźć przepisu... a tu proszę - taka sama. ja dodaję tylko do jabłek troszkę cynamonu - nadaje jabłkom 'charakteru' ;)
-
2009/12/23 21:52:38
Bardzo się cieszę z przywołania babcinych smaków :):)
-
Gość: , 078088229019.kielce.vectranet.pl
2010/01/09 22:11:12
Pyszna szarlotka , robie ją już chyba z piąty raz i nie mam jej dosyć. Rada nie wolno wyciskać jabłek ,bo wtedy jest za sucha
-
2010/01/12 21:28:27
Nie, nie, jablek nie wyciskamy!
-
Gość: An-dzia, wlan235-245.srem.net
2010/01/15 16:38:04
hey;] Mam pytanko- jakich wymiarów powinna być blacha?;d
-
2010/01/16 20:29:58
ja robilam na 20x30 :)
pozdrawiam!
-
Gość: , 77.255.100.11*
2010/01/26 18:31:57
robiłam kilka razy i naprawde pyszna i faktycznie nie rozciapuje sie. A ten kisiel do piany to świetna sprawa. Dziękii.
-
2010/02/11 18:36:22
Bardzo się cieszę :)
-
Gość: An-dzia, wlan235-245.srem.net
2010/02/20 20:37:03
Hey;) Mam pytanko: Jakie wymiary ma ta twoja blaszka? CZekam na szybciutką odpowiedź, bo jutro zamierzam upiec;D
-
2010/02/23 09:20:14
20x30 :)
pozdrawiam!
-
Gość: violet, pool-173-54-219-227.nwrknj.fios.verizon.net
2010/04/18 00:31:30
szarlotka jest przepyszna bardzo polecam juz ja pieklam 2 razy ..uwazam ze to jest najlepszy najprostszy sposob....dziekuje....
-
2010/04/19 19:45:26
cala przyjemnosc po mojej stronie violet, bardzo się cieszę :)
-
Gość: kasia, chello089076105168.chello.pl
2010/05/08 20:29:32
szarlotka jest przepyszna. jabłka nie rozciapują się- świetny patent z bułką tartą. i super efekt z kiślem, polecam morelowy.
-
Gość: Maggie, aejp211.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/31 21:34:44
Zrobiłam tą szarlotkę. Jednym słowem rewelacja!!! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :-)
-
Gość: patka, aaxb200.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/10 13:45:33
Mam pytanko, piekłam tą szarlotkę parę dni temu i baaardzo wszystkim smakowała, tyle tylko, że na początku tak dużo było tej piany, a potem po upieczeniu prawie całkowicie opadła, co zrobić żeby sytuacja się nie powtórzyła ? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam cieplutko :)
-
2010/07/11 11:54:31
mniejsza temperatura albo nieco sztywniejsza piana, czyli mniej bialek, wiecej kisielu albo ubijaj bialka na sztywniej, czyli dluzej :)
pozdrawiam!
-
Gość: , 87.239.198.5*
2010/07/14 22:59:05
witam,
jutro chce upiec to pysznie zapowiadajace sie ciasto. jadlem ostatnio gdzies w knajpce taka szarlotke i bylo w niej naprawde duuzo potartych jablek, byla to wysoka szarlotka.
teraz pytania: jak i ile dodac siemienia lnianego i jak wyglada wtedy smak ciasta, ile moge max dodac jablek no i na koniec jak dlugo ciasto w zamrazarce?

dziekuje i pozdrawiam

PAwel
-
2010/07/16 09:10:18
Już mówię :)
ciasto do zamrażarki na czas przygotowywania wszystkiego innego: czyli od momentu wstawienia do zarażalnika, postepujesz według poszczególnych kroków: rozwałkowujesz ciasto, układasz na nim jabłka, robisz pianę i optem wyciągasz ciasto z lodówki i kruszysz na wierzch.
siemie lniane - domyslam się, że zamiast bułki tartej? Siemię nie ma określonego smaku, za to posiada własciwości zagęszczające i wiążące płyny - czyli po polsku: sok jabłkowy wypływający z owoców nie rozmiękczy ciasta. Posyp nim równą warstwą spód tak, żeby go przykryć.
Jabłka - możesz dać warstwę na 2-3 cm, to dużo. Przy 4 dałabym dużo więcej siemienia, ale osobiście jestem jednak za tymi 2-3 :)
-
Gość: Margot, 77-254-130-239.adsl.inetia.pl
2010/07/31 10:55:21
U mnie po raz kolejny ta szarlotka w piekarniku,jest przepyszna,prosta w wykonaniu no i ten kisiel do piany-rewelka. Mam stary piekarnik bez możliwości ustawienia temp.i bez termoobiegu,a i tak ciasto wychodzi świetne.Dzięki za przepis :)
-
Gość: eli, chello089076066105.chello.pl
2010/08/03 09:58:50
Witam. Szarlotka juz w piekarniku, ale dopadły mnie wątpliwości, czy dobrze zrobiłam dając zarówno do ciasta jak i piany cukier puder. trudno, co będzie to będzie. za pół godziny sie przekonam.
Pozdrawiam
-
2010/08/04 10:49:17
Swoje komentarz i watpliwosci mozecie zamieszczac pod nowym adresem bloga, na który przenioslam wszystkie przepis - tam jestem na biezaco i szybciej odpisuje, jeśli macie jakies zapytania odnosnie do wypieku :)
o tu, link:

bookmeacookie.blogspot.com/search?q=szarlotka+z+piank%C4%85
-
Gość: Ewa, ckk201.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/09 21:26:13
Właśnie zajadam się z rodzinom upieczoną szarlotką,naprawde rewelacja.Troche
zmieniłam przepis; jabłka poddusiłam i dodałam galaretkę cytrynową.
Najsmaczniejsza w dniu upieczenia jak troche przestygnie. POLECAM REWELKA!
-
Gość: , aben47.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/25 19:07:37
Robię ją już 3 raz i napewno powtórzę bo jest przepyszna i znika w mgnieniu okna ;-) a bułka tarta przed warstwą jabłek sprawdza się idealnie.
Pozdrawiam i dziękuję za wyśmienity przepis
-
Gość: aga, 85-222-91-236.home.aster.pl
2010/10/09 14:15:02
Szarlotka jest REWELACYJNA! Polecam!
-
Gość: ZuzaLen, 83-145-160-183.cable-modem.tkk.net.pl
2010/10/14 23:14:56
robię ją dziś na jutrzejszą rocznicę ślubu (16) i wiem, że się uda :)
-
Gość: , 178-36-99-49.adsl.inetia.pl
2010/11/11 21:20:51
Kto chce oglądać czyjąś oślinioną szarlotkę.Ludzie wy jesteście nie dożywieni czy co?
-
Gość: Magdalena, adlt147.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/28 15:24:56
Wczoraj spróbowałam zrobić tą szarlotkę i powiem Wam że była wyśmienita!!! Polecam ten przepis :) Mniam paluszki lizac :P
-
Gość: su30, 89-72-126-233.dynamic.chello.pl
2010/12/01 22:06:25
Pyszna tylko dlaczego pianka wyszła gumiasta? Ubijałam ją blenderem...
-
Gość: , sub232-127.elpos.net
2010/12/04 09:10:12
szarlotka jest pyszna każdy kto jej próbóje muwi że jest wyśmienita , ja tez tak twierdze.
-
2010/12/14 08:35:00
Zapraszam pod nowy adres, na którym jestem: bookmeacookie.blogspot.com - tam są wszystkie moje przepisy z tego bloga plus cała masa nowych. Tego bloga już prawie nie sprawdzam, tam odpowiadam na Wasze pytania na bieżąco :)
-
Gość: monika, accu179.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/08 20:16:09
jest bardzo prosta do zrobienia ja zamiast bułki tartej posypuje ciasto mąką kartoflana tak ze nie widać ciasta nigdy mi nie rozmaka i jest pyszna nawet jak dam wiecej jabłek
-
Gość: basia, host-5db0dec9.sileman.net.pl
2011/02/04 14:36:36
własnie zajadam ciasto z przepisu , zrobilam dokladnie krok pk kroku , jedynie do jablek dodalam lyzke cynamonu i 5 lyzek cukru ze wzgledu na to ze byly kwasne . przepis jest super , bede czesto powtarzac tylko owoce bede zmieniac , napewno bedzie pyszne w lecie z malinami ! pozdrawiam Basia
-
Gość: peppinka, 89.126.48.9*
2011/02/06 15:31:46
a ja do jablek, uprzednio podduszonych z cynamonem, przyprawa do piernika i startym imbirem dodalam dwie lyzki budyniu waniliowego. a ciasto najpierw 10 min podpiekalam w temp 180C i dopiero potem wykladalam jablka... kisielu nie mialam ale za to dodalam slodzik :) bo nie slodze... czekam co wyjdzie:)
-
Gość: Andziunia, host-89-231-180-182.pruszcz.mm.pl
2011/03/13 08:03:48
Szarlotka jest bajecznie prosta w wykonaniu, szybka i nieziemsko pyszna:):):):) POLECAM szczerze ten przepis!
-
Gość: , domtel41.domtel.ptc.pl
2011/05/14 09:22:41
ciasto rzeczywiście proste,od niedawna zaczęłam piec szarlotki i chciałam spróbować również tego .Wszystko ok ale nie mogłam ugnieść ciasta,cały czas się kruszyło,a jak jakoś się udało to nie było mowy o rozwałkowaniu ,musiałam wyklejać brytfankę.Nie wiem dlaczego tak się dzieje.Ogólnie ciasto dobre ale po upieczeniu strasznie się kruszy.
-
Gość: Ola111, ppp-115-87-73-230.revip4.asianet.co.th
2011/06/23 10:40:14
A ja wlasnie dzis ja upieklam, i spod ciasta troche sie rozsypuje co moglam zrobic nie tak? Czy moze tak powinno byc?
-
Gość: ania, 088156044178.olsztyn.vectranet.pl
2011/06/24 17:56:40
właśnie wcinam szarlotkę z Twojego przepisu:) jest idealna. pozdrawiam
-
Gość: Lady Rebel, apus.rz.izeto.pl
2011/08/12 08:51:54
Wczoraj zrobiłam szarlotkę na urodziny Ukochanego. Był to mój pierwszy wypiek i szczerze mówiąc całkiem się udał :) Ciasto wyszło idealne, pianka cudowna, jedyne co nie zachwycało to jabłka (były bardzo suche), ale podejrzewam, że ze względu na brak tych odpowiednich (dałam inne jabłka). Polecam gorąco przepis, szybko, łatwo i z efektem. Pozdrawiam!
-
2011/11/06 11:38:47
Trzeba wziasc sie do roboty! Mam nadzieje, ze wyjdzie :)

Share

Kuchareczka on Facebook




Przeniosłam się ze swoim blogiem pod adres: BOOKMEACOOKIE.BLOGSPOT.COM - są tam wszystkie przepisy z tego bloga i mnóstwo nowych. Tam tez odpowiadam na bieżąco na wasze pytania i wątpliwości.

REKLAMA


Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
web metrics

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Zgodnie z ustawą o prawie autorskim, zdjęcia zamieszczane na tym blogu są własnością autora. Nie zgadzam się na ich wykorzystywanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody i wiedzy.